Tuesday, July 22, 2014

Salty Pretzel Cookies......crunchy..

Hari ni 23/7/14, dah 25 Ramadan......lagi 5 hari kita akan berhari raya. Semua persiapan dan siap ke......bagi saya ala kadar je lah......tak beria sangat nak raya ni. Biasa biasa saja. Yang tak bestnya tahun ni beraya di kampung sekejap saja, 30/7/14 dah kena balik sebab esoknya kerja. Nak buat cam mana awal bulan......nak kena mengadap closing accounts......potong steam tul kan......kalau tak......sure best cuti seminggu.


Salty Pretzel Cookies ni saya dapat resepi dari Kak Rima, Bisousatoi..........terpandangkan photo nan satu tu dan bila baca resepi cam senang je nak buat .....tu yang resepi ni jadi pilihan.....Thanks Kak Rima for sharing the resepi......Tahun ni adalah tahun membuat drop cookies......sebab senang tak yah susah nak terap bagai.....dropkan je kat loyang and terus bakar.....


Mula mula nak buat ni my main problem mana nak cari pretzels ni......... at last jumpa jugak kat Bakewell.  Mahal juga harganya RM15.90 for 255 g. Beli satu je tapi nak buat 2 adunan.....tak pelah buat je...apa rasa pretzels ni ya. Tak de rasa cuma di luar tu masin sikit.....



Ni lah yang dikatakan drop cookies......cekup dan drop je.....so tak de bentuk tertentu ya...


This year saya tukar sikit....kalau sebelum ni guna buttercup....this time round guna SCS butter....mahal sikit but the aroma memang sedap. Satu rumah bau butter....


 
Bila dah masak.....hmm....biskut ni very crunchy and crispy......sedap gitu...lepas tu ada rasa masin pretzels tu....


Ngap ngap dah tinggal setengah pulak biskut ni .....tu dia raya lom lagi.....



A must try cookies.....memang sedap, simple dan senang......will defintely repeat this for next year.


SALTY PRETZEL COOKIES
Source :Bisousatoi
by Carey Jones n Robyn Lenzi

Bahan
125 g tepung gandum
2 sudu besar malted milk powder - boleh guna horlicks
1/2 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam - saya tak letak
185 g mini pretzels
170 g gula kastor
130 g dark brown sugar - saya guna yang biasa saja
1 biji telor medium saiz
170 g chocolate chips

Cara
- Panaskan oven 180 darjah - saya guna 120 darjah. Ikut oven masing masing ya.
- Satukan tepung, malted milk powder atau horlicks, garam dan bikarbonat soda - gaul rata.
- Mesin kering 85 g pretzels sehingga menjadi serbuk dan tambah ke dalam mangkuk tepung tadi. Kacau rata.
- Racik 100 g pretzels tadi pada kepingan yang kecil kecil.
- Dalam stand mixer, pukul butter , gula kastor dan brown sugar pada kelajuan medium. Masukkan telor dan pukul pada kelajuan perlahan sehingga semua bersatu. Masukkan tepung tadi dan kaup balik dengan spatula atau senduk kayu. Letakkan chocolate chips dan pretzels yang telah diracik tadi. Kaup balik adunan. Adunan mestilah lembut dan tidak keras. 
-Ambil sedikit dan letakkan dalam loyang. Sedikit saja ya sebab adunan ni akan mengembang. Bakar selama 20 minit sehingga biskut masak.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...